RELACIÓ DE CAGANERS DE L´ANY

1.991       JOAN BROSSA, Escriptor i poeta.

Realitza un poema tridimensional a un aparador d’una botiga on mostra la figura d’un caganer encerclada pels pastors dins d’un paraigua obert i coronat per la lluna.

1.992       JOSEP BALLARIN, Escriptor.

Publica un conte: "El Caganer" al diari Avui. Enten la condició humana de senzillesa i germanor igualitaria quan diu: "tots som caganers".

1.993       JOSEP PERNAU, Periodista.

Proposà que el caganer fos el símbol dels Jocs Olímpics de Barcelona. Millor un caganer rodanxó i de cuixes amples que no un gos de disseny.

1.994       IGNASI P. FARRÉ, Cineasta.

En el seu film "Un submarí a les estovalles" uns caganers daurats són utilitzats per a obsequiar diversos personatges. El protagonista viu amb un artesá que fa caganers.

1.995       FRANCESC TORRES, Artista.

La seva instal.lació "La casa del gladiador (té golfes)" hi presenta un diorama amb un grup de caganers situats davant un embussament de tancs de joguina.

1.996       ANTONI MIRALDA, Artista.

Instal·lació titulada "Lectures" amb caganers en filera. Una visió del menjar a través de la mirada del caganer.

1.997       JOSEP VALLÈS, Crític.

Col·leccionista de tapes de water, escatològic de renovació i enfrontat a l’ambient o fet dominant.

1.998       ANTONI CARALBS, Metge.
      Batlle d’Alella, primera ciutat amb un monument dedicat al caganer.

1.999       ENRIC POUS, Actor.

La seva participació en un programa de TV a on va explicar-nos els caganers de la seva col.lecció, amb detalls de les seves excelències divertides i humanes.

2.000       FER , Dibuixant.

Els seus acudits a "L’Avui" han tingut en ocasions el caganer com a protagonista.

2.001       LLUIS ANTON BAULENAS, Escriptor.

En el seu llibre "La Felicitat" descriu una vila anomenada "Alcagaire", indret on s’estableix la familia Gambús. Es subrratlla l’aparença del paissatge amb la forma del cul del caganer.

2.002       VENTURA & COROMINA, Guionista i dibuixants d’acudits.

Coincidint amb la polèmica generada als EEUU per una exposició de caganers de Antoni Miralda, publiquen a "La Vanguardia" un acudit en que un xèrif vigila a un caganer empresonat. Veieu les fotos aquí.

2.003       ANDREU BUENAFUENTE, Presentador de televisió.           

De tant en tant fa referència a la figura del caganer, fins que va incorporar, en el seu programa, la presentació d'una estatueta d'estil "Oscar" amb un caganer posat a dalt. Veieu les fotos aquí.

2.004       JAUME MATEU, "TORTELL POLTRONA", Pallaso

Impulsor del grup Pallassos sense fronteres, fundador del circ català CIRC CRIC, un  poeta escènic. Al final de les seves actuacions fa referència als caganers mitjançant el caganer de la seva figura.

 2005.      SISA, Cantant

Jaume Sisa procedeix del Poblesec. Vinculat a l'efímer Grup de folk, l'any 1968 publicava L'Home Dibuixat, el seu primer disc senzill de ressonàncies ye-ye -un dels sons que havia captivat Sisa des de l'adolescència.
Després de fundar -i enterrar- el conjunt instrumental Música Dispersa.
Passats uns anys d'ostracisme, Jaume Sisa va reaparèixer a escena el 1975 amb Qualsevol Nit Pot Sortir El Sol, que ha esdevingut el més exitós dels seus àlbums. En aquest disc fa menció del caganer. Fotos aquí.

2006.       NARCÍS COMADIRA, Artista

Girona, 1942. Artista polifacètic (poeta, pintor, dramaturg, traductor, publicista i gran afeccionat a la música), estudià al seminari de Girona, al Monestir de Montserrat i a les facultatsd'Arquitectura i de Filosofia i Lletres de Barcelona.
Més informació a http://www.uoc.edu/lletra/noms/ncomadira/index.

Fotos aquí

2007.       ALBERT OM, Peridista i Presentador de TV

És periodista, presentador, director de programes de ràdio i televisió i llicenciat en ciències de la informació. Actualment presenta El Club, on repetidament parla de la figura del Caganer.

Fotos aquí

2008.       MARC PARROT, Compositor i cantant

Per la música i lletra de la cançó ''El caganer'', en el CD ''Altres cançons de Nadal vol.4'', editat per Música Global Discogràfica. Llegiu la lletra en el nostre butlletí. La cançó, cedida amablement per l'autor, per l'ús dels Amics del Caganer, la podeu escoltar aquí

2009.       FREDERIC FAURE, Pastisser

Pastisser gironí, porta mes de 15 anys realitzant caganers de xocolata, que ven a la seva pastisseria del centre de Girona.

2010.       ALBERT PLÀ, Compositor i cantant

Per la música y la lletra de la nadala "Hi ha d'haver-hi un caganer", utilitzada als Nadals del 2009 per TV3 i Catalunya Ràdio. la podeu escoltar aquí