Expedició de caganers a Colònia

Quan s’acosta Nadal, en molts pobles i ciutats del nostre país s’organitzen fires de productes tradicionals nadalencs, on sovint té un espai específic la figura del caganer. Però les fires de Nadal no són exclusives de Catalunya, com ho demostra la que es fa cada any per aquestes dates a la ciutat alemanya de Colònia (www.koelner-krippenweg.de) i on, sorprenentment, el nostre caganer hi té una destacada presència enguany, en qualitat de convidat especial.

En efecte, del 26 de novembre al 6 de gener, dia de Reis i festa molt important també a Colònia, aquesta ciutat de l’oest d’Alemanya celebra el vint-i-vuitè aniversari de l’agermament amb Barcelona amb un segon mercat paral·lel de tradicions i productes nadalencs de la capital catalana, entre els quals es destaquen els nostres pessebres i, és clar, el caganer. Així, fins allà han viatjat una selecció de quaranta figuretes, exposades en una galeria d’art situada a la mateixa plaça on hi ha la fira de Nadal.

A més a més, la junta directiva de l’associació Amics del Caganer assistirà a la cerimònia inaugural a la Casa de la Vila, el 6 de desembre, i apadrinarà l’endemà un caganer gegant construït amb fusta. El mateix 7 de desembre, la sòcia de l’associació i autora d’una tesi doctoral sobre el caganer, Linda Wormsbecher, explicarà la tradició i la funció d’aquesta figura del pessebre català. L’homenatge caganer s’ha concretat, és clar, amb l’encàrrec a un artesà català, Marc Alós, perquè confecci un caganer original amb el vestit típic de les tradicionals titelles de Colònia, les Hänneschen.

La tradició caganera de Colònia
L’interès de Colònia pel caganer també és degut al fet que tenen un caganer gros, situat a la façana d’una casa, en un carrer molt cèntric de la ciutat. El Kallendresser (en dialecte local) és clarament un home en posició de cagar, però no és tan clar, ni molt menys, l’origen (www.kallendresser.de). Només n’hi ha llegendes: la que diu que, a l’edat mitjana, la figura expressava l’opinió pública de la ciutat respecte d’algun regidor injust; la que el relaciona amb un manobre gandul que no volia baixar de les teulades per fer les seves necessitats; la que parla d’un home molest per un veí que tocava la trompeta i que  va decidir defecar-li a la finestra des de dalt… Sigui com sigui, la figura del Kallendresser actual és de la fi dels anys 1950, obra de l’escultor Ewald Mataré.

[eng] Caganer exhibit in Cologne (Germany)
As the Christmas season draws near, many local villages and cities organize markets of traditional Christmas items, where the caganer holds a special place.  But these Christmas fairs are not unique to Catalonia, as demonstrated by the city of Cologne, Germany, which has a similar market during this time (www.koelner-krippenweg.de) and where, surprisingly, our caganer has a notable presence this year by special invitation.
Indeed, from 26 November to 6 January, the Feast of the Epiphany, also a very important holiday in Cologne, this city in western Germany will celebrate the 28th anniversary of being a “sister city” to Barcelona, Spain, by mounting a second concurrent market of Christmas traditions and goods from the Catalan capital. Among these, our nativity scenes are highlighted, including the caganer, of course! Thus, forty selected figurines have traveled there and will be on display in an art gallery located in the same city square as the Christmas market.
In addition members of the board of directors of the Friends of the Caganer (Amics del Caganer) association will attend the inaugural ceremony at the City Hall on 6 December, and will dedicate a giant wooden caganer the following day. Also on the 7th of December, a member of the association and author of a doctoral thesis on the caganer, Linda Wormsbecher, will explain the tradition and function of this Catalan crèche figure. An original caganer in honor of this occasion was commissioned to Marc Alós, a Catalan artisan, with the request that it be confected wearing the typical costume of the traditional Hänneschen puppets of Cologne.
The caganer tradition in Cologne
Cologne’s interest in the caganer can also be attributed to a large caganer situated on the façade of a house on a very central street in the city. The Kallendresser (in the local dialect) is clearly a man in the defecating position, but its origins are much less certain (www.kallendresser.de). There are only legends: one says that, in the middle ages, the figure expressed public opinion toward an unjust city council member; another refers to a lazy laborer who didn’t want to come down from the rooftops to answer nature’s call; yet another speaks of a man so irritated by his neighbor’s trumpet playing that he decided to defecate on the window from above… Be that as it may, the Kallendresser figure itself is a work of the sculptor Ewald Mataré, dated from the late 1950’s.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Associació, Caganer, Exposició, Fires i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.